juni 13, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

4 tips om het beste uit je personeel halen 

Het is voor iedere leidinggevende één van de grootste uitdagingen; het beste uit de medewerkers halen. Want wat hebben zij allemaal nodig om optimaal te functioneren? De zoektocht naar de meest effectieve aanpak is een wezenlijk onderdeel van goed leiderschap. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat het personeel volledig bij het bedrijf betrokken is. Het personeel is namelijk het hart van een succesvol bedrijf. Daarom geven wij in deze blog een aantal tips om het beste uit je personeel te halen! 

Goed werkgeverschap 

Als er iets is wat het personeel motiveert, is dat wel goed werkgeverschap. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van vertrouwen in je personeel, transparant blijven, betrokkenheid creëren en de juiste arbeidsvoorwaarden bieden. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. Denk bijvoorbeeld aan een wegas verzekering. Zo’n verzekering dekt de aansprakelijkheid van de werkgever voor schade aan het personeel wanneer de werknemer een ongeval overkomt en daarbij of letsel oploopt. 

Geef genoeg verantwoordelijkheid 

Geef het personeel voldoende verantwoordelijkheid. Wanneer je zelf voor alles verantwoordelijk bent, zal een werknemer zich minder snel betrokken voelen bij het project. Luister daarom goed naar het personeel om er achter te komen welke taken zij nou leuk vinden om te doen en waar zij graag mee aan de slag gaan. Verander vervolgens aan de hand van de interesses van het personeel de planning! 

Zoek naar wat jouw medewerker drijft 

Om het beste uit je personeel te halen is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe verschillende medewerkers begeleid willen worden en hoe zij gemotiveerd worden. Motivatie komt van binnenuit en is bij ieder mens anders. Elke medewerker heeft zo zijn eigen persoonlijke drijfveren waar hij of zij motivatie vandaan haalt. Zoek naar deze persoonlijke drijfveren en anticipeer daarop. 

Evalueer 

Zorg ervoor dat er regelmatig een moment wordt gepland waarbij het personeel de mogelijkheid heeft om samen na te denken over hoe het is gegaan de afgelopen periode. Was er minder ziekte? Geef hen daarvoor dan een compliment! Wil je dat het personeel harder werkt? Vertel hen dit op een subtiele manier. Zorg er in ieder geval voor dat jullie dit met zijn allen bespreekbaar maken. Vraag daarnaast ook altijd naar de meningen van het personeel. Wat vinden zij dat beter kan? Sta ook open voor kritiek en werk samen als een écht team. Alleen door samen te werken met personeel haal je het beste uit je personeel.