mei 18, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Een duurzaam bedrijfspand krijg je zo

duurzaam bedrijfspand

In 2023 moeten bedrijfspanden groter dan 100m² in bezit zijn van (minimaal) een energielabel C. Wanneer dit niet het geval is mag het bedrijfspand niet meer worden gebruikt en zal onbruikbaar worden verklaard. In deze blog lees je hoe jij je bedrijfspand zo duurzaam mogelijk maakt. 

Aardpen

Het hebben van een aardpen is verplicht in Nederland. Een goed aangelegde aardpen is onmisbaar voor je bedrijfspand. Een aardpen slaan wordt gedaan door professionals. Een aardpen is een lange staaf van metaal. Dit wordt diep in de grond geslagen en staat in verbinding met het elektrische netwerk in het bedrijfspand. Zo’n aardpen zorgt ervoor dat de aanvoer van elektriciteit wordt uitgeschakeld bij een kortsluiting. Een aardpen zorgt er dus voor dat je pand goed beveiligd is tegen bliksem. Veel gebouwen die voor de jaren ‘70 gebouwd zijn hebben meestal geen aardpen. 

Zonnepanelen

De snelste manier om een (minimaal) energielabel C te krijgen is door zonnepanelen te plaatsen. Met zonnepanelen wek je jaarlijks zo’n 170 kWh stroom per m2 op. Zonnepanelen plaatsen is een flinke investering. Wees ervan bewust dat het 7 jaar duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. Vanuit de overheid zijn er een aantal regelingen die het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk maken, denk hierbij aan de salderingsregeling en belastingvoordelen.

Isolatie

Met goede isolatie maak je een bedrijfspand een stuk energiezuiniger. Heeft het bedrijfspand spouwmuren? Vul dit dan op met isolatiemateriaal. Dit is één van de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om het bedrijfspand te isoleren. 

Wanneer je een bedrijfspand hebt met een grote vloer is het verstandig om dit eens te isoleren. Er gaat namelijk zo’n 10% energie verloren via de vloer. Je bespaart zo’n 500 tot 750 euro, hier staat een eenmalige kostenpost tegenover van 3100 euro voor een klein bedrijfspand. Het duurt zo’n 4 tot 6 jaar voordat je de investering hebt terugverdiend. Je bespaart zo’n 15,5m3 gas per vierkante meter. 

Verder is het mogelijk om het dak te isoleren. Hierbij bestaat de keuze uit binnen of buiten isolatie. De kosten van het isoleren van je dak bedragen tussen de 80 en 240 euro per m². De investering van het isoleren van het dak heb je binnen 5 tot 8 jaar terugverdiend.

Wanneer je bovenstaande isolatie mogelijkheden hebt toegepast blijft er nog één efficiënte mogelijkheid over: Je ramen vervangen met driedubbel glas. Driedubbel glas isoleert veel beter dan ouderwets dubbel glas. Vooral bij een bedrijfspand maakt driedubbel glas een hoop verschil. 

Dit waren onze tips om je bedrijfspand te verduurzamen en om minstens een energielabel C te krijgen.