april 23, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Hoe kun je jouw serverruimte goed onderhouden

hoe serverruimte onderhouden

Veel startups hebben dagelijks te maken met het internet. Veel van de nieuwe ideeën van bedrijven hebben namelijk te maken met een dienst op het internet. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat er een eigen serverruimte is waar alle applicaties in de lucht gehouden worden. Toch komt er een hoop kijken bij het onderhouden van je eigen serverruimte. Wij geven je een aantal tips om jouw eigen serverruimte goed te onderhouden.

Zorg voor een goede structuur

Hoe groter de serverruimte, hoe groter het belang van een goede structuur. Er zijn namelijk een hoop servers die tegelijkertijd draaiende moeten blijven. Label zoveel mogelijk kasten en kabels zodat een eventuele storing snel te lokaliseren is. Dit doe je door kabellabels en stickers te plakken op zoveel mogelijk plekken. Dit is lang niet bij iedere startup het geval. Toch is een goede structuur in de serverruimte voor ieder bedrijf onmisbaar. Een goede structuur voorkomt storingen in het systeem en is een belangrijke voorwaarde voor een snelle en veilige uitvoering van het werk. Als de serverruimte eenmaal een goede structuur heeft, hoef je minder tijd te besteden aan het verhelpen van storingen. Zie het dus als een eenmalige investering waar je lange tijd profijt van hebt.

Maak regelmatig schoon

Een serverruimte moet regelmatig schoongemaakt worden. Stof kan namelijk de oorzaak zijn van storingen. Maar ook is het gevaarlijk om veel servers te laten draaien in een stoffig klimaat. Zo is het veiliger om je serverruimte bijvoorbeeld om de vier tot zes weken schoon te maken. Dat is een regelmatigheid die voor een serverruimte noodzakelijk is. Een serverruimte is een kantoor waar servers staan. Die servers worden gebruikt voor het opzetten van een website of het verzenden van e-mailberichten. Wanneer de servers op een bepaalde plaats staan, is het belangrijk dat het er niet te warm is. Een te warme server kan de werking ernstig beïnvloeden. Daarom is een serverruimte schoon en koel. 

Maak voldoende backups

Ondanks dat we hier natuurlijk niet van uit gaan, is het mogelijk dat er af en toe een storing ontstaat. Om verlies van data te voorkomen is het verstandig om voldoende backups te maken. Zo zet je data snel terug na een storing. Overweeg desnoods om een extra server in de lucht te houden waar je simultaan de data opslaat zodat je downtime minimaal is.