mei 18, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Hoe begin je met automatiseren?

Automatiseren is een steeds normale trend. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in huishoudens zie je steeds meer apparaten die taken automatisch doen. Toch blijft het stigma bestaan dat automatiseren erg duur is en weinig biedt, vooral voor kleine bedrijven. Echter hoeft dit absoluut niet zo te zijn. Wij geven je daarom wat kaders als je van plan bent om met het automatiseren van werkzaamheden te starten.

Overweeg de mogelijkheden

Automatiseren is tegenwoordig mogelijk op verschillende manieren. Het is dan ook slim om voordat je gaat beginnen met automatiseren dat je de verschillende mogelijkheden allemaal overweegt. Vergelijk dit vervolgens weer met de te automatiseren processen en je weet al beter waar jouw bedrijf nu precies behoefte aan heeft. Tegenwoordig heb je namelijk de keuze uit diverse software. Denk hierbij aan baanbrekende nieuwe technieken zoals RPA en databots, maar ook de alom bekende manier door mensen te vervangen voor machines. De beste techniek is geheel afhankelijk van de wensen die jij hebt en de processen die geautomatiseerd moeten worden.

De baten en lasten op een rij zetten

Als jij ervoor kiest om te automatiseren dan moet jij weten wat precies én hoe én wat je automatisering teweeg brengt. Ook moet je ervoor kiezen om geld uit te geven om het te implementeren. Dan wil Finance natuurlijk wel weten waar de kosten op zijn gebaseerd. De automatisering moet ook passen binnen je bedrijf, dus niet te zware veranderingen. Dit heeft weliswaar geen directe invloed op de baten en lasten, maar wel op de algehele cultuur binnen een bedrijf. Indien dit veranderd kan dit wél weer zorgen voor hogere baten en lasten. Houd er altijd rekening mee dat je bedrijf kan groeien door automatisering. Dit zal dan ook de voornaamste reden zijn om het vooral wel te doen.

Goedkoop is duurkoop

Als het aankomt op een belangrijke grote investering zullen de kosten groot zijn. Je wilt dan ook dat er een specialist naar kijkt die er verstand van heeft en een maximaal resultaat voor je neerzet. Bij een goedkopere specialist ben je wellicht minder kwijt voor het traject, maar verdien je er onderaan de streep ook minder aan. In dat geval is goedkoop dus duurkoop. Bedenk dan altijd dat je met goede automatisering meer verdient in een jaar dan dat je bespaart op het implementatietraject.