mei 18, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Hier moet je op letten bij het beveiligen van zakelijke data

Beveiligen zakelijke data

Voor een bedrijf is het ontzettend belangrijk om bedrijfsdata goed te beveiligen. Er is niets zo vervelend als erachter komen dat de zakelijke data van jouw bedrijf op straat ligt. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen om cybercriminelen buiten de deur te houden. Van het bedenken van sterke wachtwoorden tot aan het uitvoeren van updates. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij het beveiligen van zakelijke data.

Maak regelmatig back-ups en voer updates uit

Het is aan te raden om regelmatig een kopie te maken van al je zakelijke data. Bijvoorbeeld door middel van een back-up in de cloud of een aparte opslaglocatie die niet in verbinding staat met het internet. Het voordeel van een aparte opslaglocatie is dat het ten alle tijden mogelijk is om bij je zakelijke data te komen. Ook als je te maken hebt met een storing. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig updates uit te voeren. Wanneer je gebruik maakt van een oude beveiligingssoftware, maak je jouw zakelijke data enorm kwetsbaar. Dit komt omdat de wereld van IT en cybercrime zich razendsnel ontwikkelen. 

Bedenk sterke wachtwoorden

Veel medewerkers werken tegenwoordig vanaf verschillende apparatuur en locaties. De een werkt vanuit huis en de ander werkt op kantoor. Elke medewerker heeft meestal een eigen account om bij de zakelijke data te komen. Om de kans te verkleinen dat er zakelijke data op straat komt te liggen, is het van belang om duidelijke afspraken te maken met het personeel. Maak bijvoorbeeld afspraken over de eisen van een wachtwoord. Hoe lang een wachtwoord geldig is, de minimale lengte en het gebruiken van speciale tekens. Een sterk wachtwoord is de basis voor het beveiligen van zakelijke data.

Informeer de medewerkers

Als eigenaar is het een vrijwel onmogelijke opgave om alle zakelijke data in je eentje veilig te houden. Het is van belang dat je al je personeel op de hoogte brengt van de eventuele risico’s. Probeer iedereen bewust te maken van het feit dat jullie het samen moeten doen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je jouw personeel voldoende informeert. Van hoe ze veilig om moeten gaan met persoonsgegevens tot aan het maken van sterke wachtwoorden.