december 2, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Gespecialiseerd personeel vinden

gespecialiseerd personeel aannemen

Zoals de beroemde radioreclame zegt: “Waar vroeger mensen in de rij stonden voor een baan, staan de banen nu in de rij voor jou”. Dat is goed nieuws voor werkzoekenden, maar niet voor werkgevers zoals jij. Want waar vind je nu nog gespecialiseerd personeel? Onze tips helpen jou verder.

Plaatsing op een doelgerichte vacaturesite

Je kent ongetwijfeld de grootste vacaturesites van Nederland. Deze zijn zo groot doordat er allerlei soorten banen op te vinden zijn. Maar om die reden zijn ze voor gespecialiseerd personeel niet relevant. Die vinden er immers maar enkele vacatures, terwijl er honderden docenten, administratief medewerkers en ICT´ers worden gevraagd. Niet zo gek, want die mensen zijn allemaal hard nodig.

Maar gespecialiseerd personeel kijkt liever op een vacaturesite met veel relevante vacatures. Dan kom je al snel uit bij een doelgerichte vacaturesite. Voor tandartsen en orthodontisten is dat bijvoorbeeld een vacaturewebsite met mondzorg vacatures. Daar staan dan ook wel wat vacatures voor tandartsassistentes op, die voor hen niet relevant zijn. Maar ook tientallen vacatures voor tandartsen in Zuid-Holland. Of orthodontisten in Brabant. Dat maakt zulke doelgerichte sites ook zo relevant. Zoek jij dus gespecialiseerd personeel? Plaats dan jouw vacature op een doelgerichte vacaturewebsite.

Aanschrijven via LinkedIn

Ben je dringend op zoek naar iemand om jouw specialist te vervangen? Bijvoorbeeld wegens ziekte, zwangerschapsverlof of overlijden? Dan heb je misschien geen tijd om de reacties op jouw vacature af te wachten. In plaats daarvan kun je beter mensen aanschrijven via LinkedIn. Niet zomaar mensen natuurlijk, maar specialisten in de buurt van jouw bedrijf. Vooral op de korte termijn kunnen mensen immers niet zo snel verhuizen, dus willen ze een baan dicht bij huis. Voor jouw bedrijf in Lelystad hoef je dus geen Nijmegenaar aan te schrijven. En voor jouw onderneming in het mooie Limburg hoef je niet bij een Amsterdamse specialist aan te kloppen.

Gelukkig kun je op LinkedIn filteren op specialisatie en regio. Zo zie je bijvoorbeeld alle tandartsen die in de buurt van Den Haag wonen. Of alle schoenmakers in Zuid-Limburg. Je hoeft dan alleen die mensen een berichtje te sturen over jouw vacature. 

Tip: zet de vacature sowieso op je eigen website. Enerzijds zodat je in jouw berichtjes naar die vacature kunt verwijzen, want mensen gaan geen paginalange berichten lezen. Anderzijds zodat geïnteresseerden op jouw website kunnen kijken voor meer informatie. Zoals hoe groot jouw bedrijf is en waar het precies zit. Ik ben zelf ook eens door een recruiter via LinkedIn benaderd. Op de website van dat bedrijf zag ik dat de vacature al 3 maanden online stond. “Goh, ze hebben dus écht snel iemand nodig!” dacht ik toen, en besloot na enige aarzeling te solliciteren. Want het was niet mijn droombaan, maar wel een stap in de goede richting én ik kon het bedrijf helpen door de vacature te vervullen. Zij blij, ik blij, want wat is er nou leuker dan iemand helpen en er nog geld mee verdienen ook?