juni 13, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Dit zijn de populairste trends voor duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Tegenwoordig zijn bijna alle bedrijven en mensen actief bezig met duurzaamheid. In sommige sectoren wordt er zelfs van een bedrijf verwacht dat ze duurzaam ondernemen. De één zet zich bijvoorbeeld in voor een beter milieu en de ander wil graag mensen in arme landen helpen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. In dit artikel bespreek ik de op dit moment populairste trends voor duurzaam ondernemen.

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen houd je met jouw bedrijf rekening met het milieu en vind je een manier om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Duurzaam ondernemen heeft meestal een positieve bijdrage op mensen of op de aarde. Een bedrijf zet zich bijvoorbeeld in voor schoner drinkwater in arme landen of een deel van de winst gaat naar een goed doel. 

Circulaire economie

Het inruilen en hergebruiken van producten wordt steeds populairder. Steeds meer consumenten verwachten dat  producten hergebruikt worden en ook bedrijven zijn hier volop mee bezig. Denk bijvoorbeeld aan kledingbedrijven. Hierdoor dienen bedrijven zich continu te ontwikkelen op het gebied van reparatie, reproductie en recycling. Er zijn twee mogelijkheden om deel te nemen aan de circulaire economie. Ten eerste door de levensduur van de producten te verlengen. Ten tweede door gebruikte producten omzetten in andere producten.

Duurzame energie

Steeds meer landen hebben ambitieuze doelstellingen opgesteld om meer duurzame energie op te wekken. Veel landen zijn goed op weg, zoals Duitsland. Nederland loopt echter in vergelijking met de omliggende landen een stuk achter. Toch zijn ze in Nederland niet afgeweken van de doelstelling en zijn ze van plan de komende tijd veel aandacht te besteden aan het produceren van duurzame energie. Eén van de manieren waarop Nederland duurzame energie mee wil opwekken, is door gebruik te maken van windmolens. Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven die hun CO2-uitstoot bijhouden, omdat de verwachting is dat de overheid hier consequenties aan gaat verbinden. 

Duurzame mobiliteit

Er zijn grote stappen te zetten op het gebied van duurzame mobiliteit. Steeds meer mensen kiezen er al voor om gebruik te maken van een elektrische auto. Ook zien we dat steeds meer elektrische bestelbussen en vrachtwagens worden gebruikt. Er is echter nog veel meer ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld kantoren op loopafstand van kantoren vestigen. Hierdoor worden werknemers gestimuleerd om het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van de auto.