april 23, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Online gevonden worden met een nieuwe website?

tips om online zichtbaar te zijn

Serieuze ondernemers weten hoe ontzettend belangrijk een sterke online aanwezigheid is. Het is de sleutel tot het succes van een bedrijf. Maar de gedachte om online zichtbaar te zijn klinkt voor startende ondernemers vaak als een onmogelijke taak. Ranken op de eerste pagina van de zoekresultaten is een goed begin, maar zelfs dat is al voor velen een zware strijd. Toch zijn wij van mening dat als je er echt werk van maakt en de juiste dingen doet, je een grote kans hebt om online jouw doelgroep aan te spreken. Maar welke stappen moet je dan nemen? We hebben de 2 belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet waarmee je een begin kunt maken om online gevonden te worden.  

Vind de juiste zoekwoorden

Allereerst is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te achterhalen. Maar vaak daar gaat het al mis, want de meeste ondernemers maken een lijst van algemene, brede termen waarvan ze aannemen dat mensen die woorden intypen om hun product te vinden. Vervolgens wordt er content geschreven die volledig geoptimaliseerd is op dit brede zoekwoord. Maar stel je bent een kleine zelfstandige en je hebt een mode webshop. Je verkoopt onder andere jurken, maar wij kunnen je nu al vertellen dat je nooit zult gaan ranken op het zoekwoord “Jurken”. Typ in Google maar eens “Jurken”. Zalando, Wehkamp en nog een aantal grote spelers nemen de eerste pagina in beslag. Jij als startende ondernemer zal deze strijd nooit gaan winnen. Je hebt nog geen autoriteit opgebouwd en je komt eigenlijk pas net kijken. Dus probeer te focussen op longtail zoektermen. Vind je het lastig om een zoekwoord onderzoek uit te voeren? Je zou een online marketing bureau om hulp kunnen vragen. Vraag een offerte aan en laat hen een zoekwoord onderzoek uitvoeren, zodat jij vervolgens weet op welke zoektermen je je moet richten. 

Autoriteit opbouwen

We begonnen net al even over de autoriteit. Een webshop (of website natuurlijk) die net live is heeft nog geen autoriteit opgebouwd. Waar 100 de hoogste waarde is, begin jij op 0. Het duurt een tijd voordat je domein autoriteit hebt opgebouwd. Om dit proces te versnellen kun je op zoek gaan naar andere websites die voor jou relevant zijn. Vraag hoeveel het kost als jij een artikel op hun website laat plaatsen waarin je een link naar jouw website vermeld. Dit noemen we ook wel linkbuilden. Domein A die een hoge autoriteit heeft, heeft een artikel op zijn website met een backlink naar domein B die nog niet zo’n hoge autoriteit heeft opgebouwd. Google ziet deze backlink en geeft hier een waarde aan, omdat domein A die dus een hoge autoriteit heeft “praat” over domein B die nog niet zo’n hoge autoriteit heeft. Domein B krijgt door deze backlink meer waarde. Het is belangrijk dat je dit soort backlinks laat plaatsen op websites die relevant zijn voor jouw onderneming. Een backlink op een fashionblog is voor een mode webshop bijvoorbeeld super interessant!