juli 25, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Teambuilding: Met onderstaande tips een succes! 

Teambuilding. Een term dat steeds populairder wordt onder bedrijven. Gelukkig maar, want teambuilding is onmisbaar als je wilt dat jouw team beter gaat functioneren. Daarbij is het een vergissing om te denken dat je teambuilding activiteiten alleen organiseert wanneer het niet lekker loopt binnen het team. Juist voor goed functionerende teams zijn dit soort activiteiten ervoor om meer vooruitgang te boeken! Dus wil jij een succes maken van jouw teambuilding? Lees dan snel verder, want in deze blog geven we je een aantal tips die ervoor zorgen dat je team nog beter gaat functioneren. 

Ga op kamp 

Je denkt nu waarschijnlijk: ‘Hé? Kamp?’. Ja. Kamp. Wat is nou een beter moment om elkaar echt te leren kennen en samen activiteiten te doen. Steek samen een kampvuur aan, bereid samen je eten voor en ‘s avonds voer je de meest interessante gesprekken! Houd hierbij wel rekening met het feit dat iedereen zich goed moet voorbereiden. Zorg daarom altijd voor een extra bivakzak, slaapzak en stel een lijst samen met alle benodigdheden! 

Formuleer een duidelijke doelstelling 

Om je teambuilding activiteit te laten slagen is het belangrijk om te weten waarom je het doet. Breng daarom de reden van het teambuilding programma in kaart. Wat wil je bereiken met teambuilding, waarom wil je dit bereiken en wanneer wil je de eerste resultaten duidelijk zichtbaar zien op de werkvloer? Formuleer daarom eerst een duidelijke doelstelling en laat jezelf goed informeren! Hoe meer je weet, hoe concreter de activiteit. 

Maak gezamenlijke doelen duidelijk 

Een gemeenschappelijke visie met gezamenlijke doelen zorgt voor gedeelde identiteit en waarden. Daarnaast creëert het ook een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dit gevoel brengt meer verbinding tussen teamleden teweeg. Zorg daarom dat de teamleden ook goed op de hoogte zijn van de geformuleerde doelstellingen en vertel hun eigen aandeel daarin. 

Geef feedback 

Zie feedback als een cadeautje. Het is van groot belang te stimuleren dat teamleden elkaar op de juiste manier feedback geven. Feedback zorgt er namelijk voor dat mensen beter samenwerken, snelle groeien, beter ontwikkelen en leert om open te communiceren. Onmisbaar bij teambuilding dus! 

Blijf vervolgstappen ondernemen! 

Na een teambuilding activiteit is het natuurlijk belangrijk om te reflecteren. Heb je inzichten opgedaan? Dan is het natuurlijk wel zo fijn als hier ook daadwerkelijk wat mee gedaan wordt. Voor langdurig effect is het belangrijk om deze inzichten te gebruiken om een vervolgstap te zetten als persoon, collega’s of als team in het geheel.