april 23, 2024

Startupmix.nl

Dé startup blog van NL!

Fintech bedrijven, dit is wat ze doen

FinTech

Fintech bedrijven zitten in een opwaartse spiraal. Het woord FinTech is een samenstelling van de woorden financial en technology. Maar wat doen Fintech bedrijven precies? In deze blog bespreken we wat Fintech bedrijven zijn en wat ze doen.

Wat is FinTech?

Fintech bedrijven combineren financiële gegevens en producten met innovatieve technologie. Doordat fintech bedrijven deze twee factoren met elkaar combineren hebben zij een mogelijkheid gecreëerd waarbij het gemakkelijk is om snel online krediet te verstrekken aan verschillende soorten ondernemers. Fintech bedrijven zorgen ervoor dat een kredietwaardigheidscheck gemakkelijk en betrouwbaar wordt. Door een PSD2 vergunning hebben bepaalde bedrijven de mogelijkheid om ruwe banktransacties op te halen en te verrijken. 

FinTech in Nederland

Fintech bedrijven nemen elk jaar gestaag toe in Nederland. Zo waren er 420 FinTech bedrijven in 2018 en in 2019 waren dit al circa 635 FinTech bedrijven. FinTech bedrijven zijn ontstaan om het op te nemen tegen traditionele banken. Er komen namelijk steeds meer nieuwe innovatieve manieren die werken voor verzekeringen, pensioenfondsen en betaalmogelijkheden. 

PSD2 vergunning

PSD2 is een Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. In Nederland is deze wet in 2019 ingevoerd. De PSD2 wet verplicht banken om derde partijen toegang te geven tot bankrekeningen van consumenten als zij daar toestemming voor geven. Hiervoor hadden alleen banken en de rekeninghouders zelf hier toegang tot. Dankzij een PSD2 vergunning zijn er veel tal van innovaties mogelijk. Wanneer al je betaalrekeningen en betaaltransacties worden verzameld in een overzicht, ontstaat er een slim huishoudboekje dat met eerdere betaal transacties voorspellingen kan doen. Maar denk ook aan apparaten die in de toekomst toegang krijgen tot je betaalrekening. Wanneer de koelkast dan de voorraad bijhoudt, en ziet dat de melk bijna op is kan het zelf een bestelling plaatsen en gelijk betalen. 

Kredietwaardigheid controleren

In het verleden was het gebruikelijk om bij de aanvraag van een lening zoveel mogelijk documenten af te leveren. Op basis van alle documenten werd de kredietwaardigheid bepaalt. Met de komst van FinTech bedrijven bepalen bepaalde algoritmes het betaalgedrag van mensen. Hierdoor wordt er op een zeer nauwkeurige manier vastgesteld of iemand kredietwaardig is of niet. Ook kijken FinTech bedrijven naar de online gegevens van een persoon om te bepalen of diegene kredietwaardig is of niet. Eén van de informatiebronnen die gebruikt is je status van Facebook. Het gaat hierbij om je taalgebruik en de tijdstippen waarop de updates plaatsvinden. Verder wordt er gekeken wie je vrienden zijn en wat er over hen bekend is. Wanneer je bevriend bent met mensen met een lage kredietwaardigheid of hoge schulden dan scoor jezelf automatisch ook lager. Verder zijn de pagina’s die je volgt op LinkedIn ook bepalend.